Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Sverige först i Europa att testa trådlös laddning av elbilar

Trådlös laddning kan förenkla laddning av elbilar och nu kommer tekniken att testas i större skala i Sverige. Under 2015 ska trådlös laddning med induktionsteknik installeras i totalt 20 elbilar placerade i Göteborg, Stockholm och Uppsala för att användas, demonstreras och utvärderas under cirka ett års tid.

Laddsladden kan upplevas som ett hinder för elbilsköparen, men tanken är att den trådlösa tekniken ska undanröja detta. Laddning med trådlös teknik är bekvämt och kan i framtiden ske helautomatiskt vilket ger elbilar en fördel gentemot fossilbränsledrivna bilar. 

Därför inleds nu ett samarbetsprojekt för att se hur tekniken kan fungera under svenska förhållanden, med till exempel kyla och snö. Elbilarna kommer huvudsakligen att gå i kommunal verksamhet och viktiga frågeställningar kring teknik och beteenden hos denna användargrupp kommer att besvaras. Projektet är först i Europa med att låta vanliga användare få testa trådlös laddning. Tidigare testning har endast utförts i laboratoriemiljö.

– Vår forskning tyder på att trådlös laddning kan vara en viktig pusselbit för att få fler att köra på el i stället för mindre miljövänliga alternativ. Vi ser demonstrationsprojektet som en forskningsarena där vi får möjlighet att testa tekniken hos verkliga användare, säger Stefan Pettersson forskningsledare på Viktoria Swedish ICT.

Samarbetsprojekt med stöd från Energimyndigheten 
Forskningsprojektet WiCh (Wireless Charging of electric vehicles), med finansiellt stöd från Energimyndigheten, leds av forskningsinstitutet Viktoria Swedish ICT och är ett samarbete mellan de svenska aktörerna Gatubolaget i Göteborg, Stockholms Stad, Strålsäkerhetsmyndigheten, Test Site Sweden på Lindholmen Science Park och Vattenfall.

Läs mer på projektets webb wich.se