Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Ny svensk studie: 95 procent av elbilsägare vill fortsätta köra eldrivet

Under våren-sommaren 2016 genomfördes SELF-i-studien av Test Site Sweden tillsammans tre högskolor/universitet, där man för första gången gjorde en nationellt övergripande enkät i Sverige för att få svar på vad förare av laddbara fordon tänker om ”elbilar och elektromobilitet”.

Till att börja med visar resultatet att vissa antaganden kring elbilister stämmer, som att det finns en tydlig överrepresentation av villaägare bland de som kör laddbara bilar privat. Runt 85 procent av de dryga 2 600 som svarat bor i villa eller radhus och 80 procent av alla rena elbilsägare bor i villa.

SELF-i-studien har tidsmässigt synkroniserats med en norsk studie med vissa gemensamma frågor. En första jämförelse mellan den norska och den svenska studien visar att det är en större andel villaägare med elbil i Sverige (80 procent) än i Norge (69 procent). Hyres-/bostadsrätter i  svenska storstäder verkar omvänt ha en lägre andel elbilar än motsvarande grupp i Norge.

 – Det här indikerar sannolikt på vikten av lättillgänglig laddning, säger Robert Granström på Test Site Sweden vid Lindholmen Science Park. 

Läs hela artikeln här