Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Så funkar den nationella databasen för bilrörelser

I den nationella databasen samlar vi in bilrörelsedata från bilar som används av både privatpersoner och organisationer som till exempel elbilspooler. Projektledare Frida Hermansson förklarar hur databasen fungerar och hur den kan används i forskningsprojekt.

Varför finns databasen?
– För att samla kunskap om hur människor använder sig av så väl vanliga bilar med förbränningsmotor som elbilar. Det gör att vi till exempel kan förstå hur man kan underlätta införande av elfordon. Det kan gälla privata elbilar, elbilspooler eller eltaxi. 

Vilken typ av information finns i databasen?
– Vi loggar hur bilarna rör sig med hjälp av GPS och kan även lagra information om hastigheter och batterianvändning. I databasen kan vi även lägga till information som vägtyp, väder och topografi. Databasen startades 2008 och i dagsläget finns data från ett 20-tal projekt och 250 000 resor.

Vilka projekt använder databasen just nu?
– Databasen används i ett antal projekt. Till exempel projektet Wireless Charging of electric vehicles där vi samlar information om kör- och laddmönster och även mäter hur bra trådlös laddning fungerar i olika miljöer. I projektet Bilrörelsedata 3 har vi bytt ut konventionella bilar i två-bils-hushåll mot elbil och ser hur användarmönstret förändras.

Vem kan använda sig av databasen?
– All data läggs in i den nationella databas och kan nås och analyseras via Test Site Swedens analyshemsida. Databasen är öppen för all icke-kommersiell användning.