Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Väderskyddad ellastcykel testas i Göteborg

En ny ellastcykel, som är 10 gånger mer energieffektiv än en elbil, testas nu i Göteborg. Med sin kombination av smidighet, komfort och säkerhet är förhoppningen att den ska kunna ersätta bil vid korta tjänsteresor.
FOTO: VELOVE

Göteborgs Stad har över 2 000 motorfordon i sin fordonsflotta. De nya ellastcyklarna blir ett komplement till dessa med syftet att se om de kan ersätta ännu fler korta tjänsteresor med bil och därmed bidra till att vi går mot en grönare, attraktivare stad. När en bilresa byts mot en cykelresa frigörs yta, bullret minskar, luftkvaliteten förbättras och det potentiella krockvåldet minskar.

Lastcyklarna, med namnet Armadillo, ingår som en del av projektet Elmob, som är ett samverkansprojekt mellan forskning, små och stora företag samt Göteborgs Stad. Syftet är att utveckla, testa och demonstrera elektrifierade, delade transportlösningar.

- Att vara med i Elmob-projektet innebär att vi får möjlighet att göra en omfattande studie - både tekniskt och ur ett användarperspektiv - på väderskydd till vår Armadillocykel, säger Johan Erlandsson, Velove Bikes.

De som kommer att testa de nya lastcyklarna är bland andra miljöinspektörer, vaktmästare, tjänstemän på bostadsbolag, en cykelbudfirma och stadens egen budverksamhet. Två olika versioner ingår i projektet: den ena med plats för en vuxen passagerare och den andra med ett 1 m3 stort låsbart skåp. Alla kommer ha väderskydd för föraren.
 
- Vi ser fram emot att testa cykeln i alla väder, och vet att vi kommer ta oss fram lika snabbt eller snabbare med den än med bil, när vi rör oss mellan fastigheterna i våra områden. Med detta bidrar vi också till en bättre miljö, säger Lena Molund-Tunborn från Poseidon.

Ellastcyklarna ingår i en förserieproduktion och är utvecklade av Göteborgsföretaget Velove i samarbete med holländska cykelingenjörer. Monteringsanläggningen finns i Göteborg.

Lindholmen Science Park projektleder Elmob. Läs mer om projektet