Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Världens första fullskaliga testmiljö för framtidens trafiksäkerhet

Nu är AstaZero färdigbyggd. Invigningen sker den 21 augusti på anläggningen i Hällered utanför Borås. På AstaZero kommer framtidens trafiksäkerhet att testas av bland andra Volvo, Scania och Autoliv. Den kommer även att användas av fordonstillverkare från hela Europa.

Projektet AstaZero har utvecklats på initiativ av Test Site Sweden inom Lindholmen Science Park med parter från akademi, samhälle och industri. Områdets första tester är planerade till augusti 2014.

På AstaZero kommer bland annat förarlösa bilar att testas. Den två miljoner kvadratmeter stora ytan rymmer miljöer för tester på motorväg och landsväg, i stadsmiljö samt en höghastighetsbana. Framtidens fordon kommer själva aktivt undvika olyckor genom att bromsa, väja eller varna i farliga situationer. Exempel på testsituationer som AstaZero kan simulera är när ett barn eller älg springer ut i vägen, ett fordon finns i döda vinkeln eller föraren släpper blicken från vägen.

- AstaZero är till för att utveckla och testa framtidens system och infrastruktur för alla trafikslag och alla trafiksituationer. När nu anläggningen står klar innebär det att vi tagit ett avgörande steg mot visionen om noll skadade och döda i trafiken, säger Pether Wallin, VD på AstaZero.

På AstaZero kommer fordonen vara uppkopplade och kommunicera med varandra och denomgivande trafikmiljön. Anläggningen gör det möjligt att i olika miljöer testa säkerhetssystem för att se hur de reagerar och interagerar i verkliga trafiksituationer.

Läs mer på astazero.com